Strona Główna Oceniamprzepisy BHP wypadki przy pracy Przepisy ruchu drogowego dla dzieci Przepisy ciast siostry Anastazji przepisy ZUS zasiłki chorobowe przepisy ruchu drogowego na Słowacji przepisy szybkie tanie ciasto przepis Sernik na ciemnym spodzie
  • karnawal w rio zdjecia
  • biustonosz z silikonowym tylem
  • ulice miasta lublin
  • balance mod 3 0 original war
  • kupie scalak w2464
  •  

    Oceniam

    Temat: Kulinarne produkty tradycyjne
    " />
    ">Garnuszek górniczy, czyli zapiekanka z ziemniaków, mięsa wołowego i wieprzowego oraz fasolki szparagowej i ogórka kiszonego to setny produkt z województwa śląskiego na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych.

    Śląskie to pierwszy region w kraju, który zarejestrował aż 100 produktów tradycyjnych. W sumie cała lista liczy obecnie 611 wyrobów.

    Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Artur Ławniczak obecny na konferencji prasowej z okazji jubileuszowego wpisu podkreślał, że produkty regionalne to zdrowa alternatywa dla produkowanej przemysłowo żywności. - Powstają w oparciu o tradycyjne receptury, ale najważniejsze, że smakują konsumentom - powiedział.

    - Dziękuję władzom województwa śląskiego, że taką wagę przywiązują do promowania tych produktów. To przykład dobrego partnerstwa między samorządem, a organizacjami pozarządowymi - dodał Ławniczak.

    Marszałek województwa śląskiego Bogusław Śmigielski podkreślał, że Śląskie to region bardzo różnorodny, również kulinarnie. - Lista pokazuje tę różnorodność, pokazuje też aktywność mieszkańców - mówił.

    Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mogą się na niej znaleźć potrawy charakteryzujące się tradycyjną, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

    Jak mówiła Romana Kosek z powiatowego zespołu doradztwa rolniczego z Tarnowskich Gór, która przygotowała już 11 wniosków, w tym ten dotyczący garnuszka górniczego, wymaga to wiele pracy i starań. - To poszukiwania w bibliotekach, muzeach, spotkania z gospodyniami. Przepis na garnuszek górniczy odtwarzałam m.in. z paniami z Radzionkowa, bo to potrawa zapomniana - powiedziała.

    Dodała, że garnuszek górniczy uchodził za potrawę dość drogą w czasach, kiedy był popularny, głównie ze względu na mięso wołowe. Żony górników przyrządzały to danie najczęściej na Barbórkę oraz inne świąteczne okazje.

    Wójt Lelowa, gdzie powstaje inspirowana żydowską tradycją zapiekanka mięsno - ziemniaczana - ciulim, zapewnia, że produkt regionalny może być wspaniałą atrakcją, przyciągającą turystów. W Lelowie latem organizowane jest Święto Ciulimu - Czulenczu. W pierwszej edycji w 2003 r. uczestniczyło zaledwie 150 osób, w ubiegłorocznej - ok. 4 tys.

    - Wymyśliliśmy, żeby tę potrawę tak rozpropagować, żeby ściągnąć klientów. Od pierwszego święta do Lelowa przyjeżdżają non stop różne grupy i kupują tę potrawę. Zyskuje gmina, Koła Gospodyń Wiejskich, które gotują ciulim, nawet zwykli mieszkańcy zarabiają na miejscach parkingowych - powiedział wójt miasta Jerzy Szydłowski.


    Link

    A tu lista



    Dokładne opisy ze zdjęciami
    Źródło: niebiescy.pl/forum/viewtopic.php?t=15031